Om os

Velkommen til Handelskompagniet Kronen

Vi er en gruppe aktører i det danske middelaldermiljø som formidler handel i middelalderen med en ambition om at være en ressource for det danske middelaldermiljø.

Vi arbejder med 3 fokusområder; Formidling, Basar og Handel.

 

Formidling

Vores hovedområde og drivkraften bag vores mangeårige engegement i middelaldermiljøet er passionen og interessen for middelalderen som historisk periode.

Vi beskæftiger os ikke med andre tidsperioder, men fokuserer udelukkende på middelalderen. Mere specifikt formidler og fortæller vi om emner som handel i Danmark og Europa, Handelsruter, International handel, Lokal og fremmed møntfod og valuta i middelalderen, Handelsbyer, Hansestader, Købmands- og håndværkerlaug samt pesten og dens indvirkning på økonomi, velstand og handel.

 

Basar

Basaren er hvad vi kalder vores brugt/byttebørs. Ideen kommer fra Basaren som Bormholms middelaldercenters vennekreds afholder årligt på Bornholms middelaldertræf. Ideen er at aktører kan sælge tøj, spisegrej, sko, sysler og små projekter som ikke passer i deres egne boder fra en central basar og samtidig få en god handel hvis de finder noget de lige står og mangler. Vi har haft meget glæde af Bornholms basar og elsker ideen så meget at vi gerne vil løfte den videre til andre markeder rundt om i Danmark.

Basarens varer er typisk ikke i gæsternes interesse, så vores udgangspunkt er at tilbyde en service for aktører i miljøet. Af middelalderfolk, for middelalderfolk.

Vores Basar er tilmed en helt integreret del af vores webshop og markedsbod, så vi kan nå ud til mange flere end aktører på de individuelle markeder vi besøger.

Handel

Vi underbygger vores formidling og aktiviteter med rent faktisk også at have en bod med ting som gæster og aktører kan købe. Vores fokus er også her på det autentiske og historiske. Vi sælger ikke plastik, malet trælegetøj eller andre gags som hører loppemarkeder til. Vi skal kunne fortælle om hver genstand vi sælger i en kontekst der er relevant for middelalderen.

Det varesortiment vi fører tager udgangspunkt i brugsartikler for middelalderaktører og vi forsøger at finde nicher som ikke findes udbredt i miljøet i forvejen. På den måde forsøger vi at skabe et generelt bredere udvalg på markeder.

Vi handler udfra et etisk kodeks der baserer sig lidt på middelalderens købmandslaug, hvor man undgik underbud og skævvridning, samtidig med at man tog sig af laugets medlemmer. For os betyder det blandt andet at vi fjerner varer fra vores markedsbod eller sætter prisen op, hvis flere andre boder har varer magen til. Vi vil hellere tjene mindre end at underbyde vores kollegaer.

Vores interesse for et godt marked kommer før vores økonomiske interesse.

 

Hvem er vi så?

Initiativet til handelskompagniet med de 3 fokusområder er taget af Martin Franck, middelalderaktør siden 2006.

Sammen med Maria Joensen kom ideen om at skabe og formidle ting som miljøet kunne nyde godt af. Ikke bare endnu en bod på markeder, men en gruppe der kan være til gavn for de mange frivillige kræfter og den passion der bliver lagt i middelaldermiljøet.

 

Billedet er taget af Sukey Brown på Bornholms middelaldertræf 2021, samme uge som ideen til Handelskompagniet kom i stand.